Найден Зеленогорски: АЕЦ Белене може да ни струва още 5 млрд. лева 28.05 | 10:38

Време е да мислим за по-модерна енергетика, а не постоянно да се обръщаме назад

От iNews.bg

АЕЦ Белене може да струва на българските данъкоплатци нови поне 5 млрд. лева, заяви пред България он еър Найден Зеленогорски, заместник-председател на "Движение България на гражданите".
От страна на правителството се заговори за желание държавата да има 34% дял от бъдещ проект, което означава, че освен оборудването и площадката, ще трябва да даде и поне 4 млрд. лева. Не бива да забравяме и довеждащата инфраструктура, която би била на стойност около 1,5 млрд. лева, обоснова се той.

Вместо да се говори за сигурността и икономическата обоснованост на АЕЦ Белене, той отново е разменна политическа монета. Този проект отдавна е политически, а не икономически, заяви заместник-председателят на ДБГ.

Зеленогорски подчерта, че проектът за ядрена централа е на почти 40 години, за които технологиите са се развили много. Цената на тока от АЕЦ Белене би била по-висока от зелената енергия. Nе го казвам аз, а и редица експерти, допълни той.
Според думите му преди да се говори за изграждане на АЕЦ Белене трябва да е ясно как се гарантира сигурността на гражданите, къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво и създава ли опасност това за живота на хората.

Време е да мислим за по-модерна енергетика, а не постоянно да се обръщаме назад.

Вече са дадени пари за изграждане на площадката на Белене, но не е задължително там да има АЕЦ. Не разбирам защо не се мисли за алтернативни проекти, които не са толкова опасни като високо технологичен парк, коментира той.

Много изненадващо на едно и също заседание на Министерски съвет се взимат 2 решения – едното за превъоръжаването, с което се подава пас на европейските партньори и друго за рестарт на АЕЦ Белене и подаване към Кремъл, сякаш като подготовка на посещенията в Москва, коментира Зеленогорски.
От ДБГ са притеснени от опитите за промяна на евроатлантическия курс на страната, стана ясно от думите му.

Водещи

Най-четени