Найденов: Търговията с дървесина на Стоковата борса ще претърпи промени 05.03 | 14:23

Търговия ще има само при определени обстоятелства

От Ивайло Ачев

"Ще предложа продажбата на дървесина през борсата да отпадне”, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с представители на горския сектор в село Ракитово.

По думите на Найденов дървесината ще се продава по два начина – две трети от количествата ще минават през търгове, като условията за всеки търг ще са еднакви, а една трета ще се разпределя от директорите на отделните горски предприятия. От тази една трета може да има продажби на Стоковата борса, стига съответният директор да го одобри. Ако съответното предприятие не може да осигури приоритетно количество за местното население, няма да предлага дървесина на борсата.

Найденов каза още, че по предложение на компаниите от дървопреработвателния сектор ще бъде изработен специален правилник за провеждане на търгове. Отпада понятието "стратегически ползватели на дървесина", но се запазват привилегиите на местните фирми, които могат да получат 33% от добитите количества. Уточнено беше, че под местни фирми ще бъдат записани тези, които регистрирани и имат производствени мощности на съответното държавно горско предприятие.

Земеделският министър предложи на дървопреработвателите да се оформят три групи търгове: малки, които ще предлагат от 100 до 1000 куб. метра дървесина, средни - от 1000 до 50 000 куб. метра и големи – над 50 000 куб. метра. Това разграничаване се налага, тъй като фирмите, които имат сериозни мощности, трябва да се явяват на стотици търгове, за са се снабдят с необходимите количества.

В рамките на няколко дни ще бъде сформирана работна група, която да обсъди и внесе промените, дискутирани в Ракитово, в Закона за горите и наредбата, касаеща дърводобива.

Сегашното изявление на Найденов е в пълен противовес с досегашната му позиция. Доскоро министърът на земеделието и храните се кълнеше, че търговия с дървесина на Стоковата борса ще има – 50% от дървесината ще минава оттам, а другите 50% - чрез търгове.

В България годишният добив на дървесина е 5 млн. куб. метра, като от тях се крадат 1,5 млн. куб. метра, каза още Найденов. Той се ангажира да наложи стриктен контрол върху сектора.

Най-четени