Найденов – твърдо зад ориенталския тютюн 16.09 | 14:59

Всяка алтернатива на производството ще изисква големи инвестиции

От Филипа Тодева

Ще застанем твърдо зад производителите на ориенталски тютюни и техния поминък, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от Агенция "Фокус".

Министър Найденов смята, че те са притеснени от възможността за ограничаване на това производство в европейски мащаб.

В Скопие само преди дни имаше среща на балканските тютюнопроизводители, на която те също възразиха на регионално ниво и предполагам, че техният глас е стигнал и до Световната здравна организация, и до Европейската комисия.

"Ако те не се занимават с това, с което са се занимавали десетилетия назад, тези прекрасни български кътчета са обречени на обезлюдяване. Ще застанем твърдо зад тях и се надяваме, че заедно няма да допуснем това да се случи", каза министърът на земеделието и храните.

Той очаква на срещата утре българските евродепутати единодушно да застанат зад обща позиция за защита на това производство независимо от партийната си принадлежност.

Това е национален въпрос, надявам се на общонационална позиция, подчерта още министърът. По думите му – всяка алтернатива на това производство е свързана с политика и големи инвестиции. Министърът изрази съжаление, че в миналото е допуснато да бъдат премахнати субсидиите от ЕС.

Водещи

Най-четени