Налагат драконовски глоби за незаконно пълнене на газови бутилки 10.11 | 13:20

Газостанциите ще бъдат проверявани допълнително за нарушения на правилата

От Георги Велев

Глобите за незаконно пълнене на газови бутилки на газостанции стават драконовски. Държавата затяга контрола върху нарушителите, а глобите ще излизат солено на търговците, посмели да пълнят бутилки. Зачестилите проверки показват масови нарушения на правилата, което води до инциденти и дори до жертви.

И в момента законът е категоричен, че пълненето на газови бутилки за битови и туристически нужди е абсолютно забранено. Въпреки това опитът показва, че фирмите се изкушават и често си позволяват да прекрачат правилата. Затова държавата готви драстично вдигане на глобите – до 2000 лв. От бранша подкрепят идеята.

Освен проверките, които вече са факт, агенцията за технически надзор въвежда електронен регистър и таблети за проверяващите, информира News7. Целта е ограничаване на човешката намеса. С подобна система ще се следят и бензиностанциите, както и петролните бази.

До момента 4 от големите снабдители с гориво вече са санкционирани. От Държавната агенция за метрология и технически надзор продължат да правят масови проверки за качеството на газовите бутилки и съоръженията по газостанции в страната. Най-често търговците мамят клиентите с количеството пропан-бутан, което им сипват.

На много от газостанциите вече се предлага услугата оборотна бутилка, като празната се заменя с пълна при спазване на закона.

Статистиката на контролните органи показва, че потребителите не си вземат поука. А това от своя страна води до поне една взривена бутилка всяка седмица и една жертва всеки месец.

Водещи

Най-четени