Намаляваме с 20% тежестта на административните процедури 04.06 | 18:14

Привличаме инвеститори с редица административни облекчения

От Мария Стоянова

Министерски съвет одобри пакет от мерки за подобряване на средата за развитие на бизнес в България. Това е и сред основните приоритети на правителството, залегнали в програмата "Държавност, развитие и сигурност".

Сред приетите промени са намаляване на срока за регистрация по ДДС, облекчаване на административните процедури при недвижимите културни ценности, на нотариалните процедури. Отпада и формалното изискване за екооценка при остъкляване на балкона, отпадат разрешителните, които гражданите трябва да получат, за да построят в градината си беседка или навес.

"Всичките промени целят намаляването на административната тежест и по-голям публичен контрол", коментира вицепремиерът Даниела Бобева след днешното заседание.

Мерките се налагат с оглед представянето на страната ни в доклада "Правене на бизнес" на Световната банка. През последните години България изостава значително, което влияе негативно и върху привлекателността ни като инвестиционна дестинация. В периода 2010-2013 г. България отстъпва с 22 места в класацията на Световната банка за правене на бизнес. През 2014 г. страната ни заема 58-ма позиция. Не е отчетен напредък в редица области.

Предложените мерки за подобряване на бизнес средата целят да направят Българияпо-привлекателна за чуждестранните вложители. Целта на правителството енамаляване с 20% на административната тежест. Сред промените е съкращаване на времето за регистрация на фирмите по ДДС от 7 на 3 дни. Облекчават се и документацията и формулярите, свързани с процедурите по плащане на данъци и социални осигуровки.

Всички предложени промени за облекчаване на административните процедури може да видите в Econ.bg.

Водещи

Най-четени