Намаляват административната тежест с 312 млн. лв. годишно 11.02 | 19:34

Целта на мерките е да се ускори реиндустриализацията

От Десислава Маданска

Мерките срещу административната тежест ще ускорят реиндустриализацията. Прилагаме пакет от мерки, които ще ускорят този процес. Това заяви зам.-министърът на икономиката Красин Димитров на среща на правителството и бизнеса. По думите му това може да стане

като се премахнат ненужните регулаторни режими, понижи се броя на документите и таксите, съкращават се срокове.

Той отчете, че вече са приети първите 14 мерки, като в момента министерството активно работи и по втория пакет от над 80 режима. Въведени са и задължителна оценка на въздействието на нормативната уредба върху бизнеса и гражданите.

Зам.-министърът каза още, че МИЕ координира работата по втория План за действие за намаляване на административната тежест с 20% до края на 2014 г., който съдържа 167 мерки в пет групи. Тяхното реализиране ще доведе до намаляване на административната тежест за бизнеса с 312 млн. лв. годишно.

Според Димитров икономическият растеж е немислим без привличането на повече инвестиции и повишаване на конкурентоспособността в икономиката. Той подчерта, че промените в закона за насърчаването им цели да се облекчат процедурите за сертифициране на проекти.

Над 668 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции за периода юни-ноември 2013 г. Според Димитров близо 1,2 млрд. лв. са очакваните инвестиции и 8500 новите работни места например в автомобилната промишленост от стартиращи вече проекти. Държавата също е предвидила 20 млн. лв. за иновации от бюджета за 2014 г. Обявена беше и седма сесия за проекти за общо 6 млн. лв. по Националния иновационен фонд, които ще стимулират конкурентоспособността на икономиката.

Водещи

Най-четени