Намаляват драстично таксите на летище „София“ 03.06 | 16:52

Аеропортите в Бургас и Варна също ще ползват облекчения

От iNews.bg

Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт. Мерките са насочени към минимизиране на последиците от пандемията от COVID-19 в областта на въздушния транспорт и са в съответствие с приложимите правни актове в областта на гражданското въздухоплаване. Предвидени са следните мерки:

1. Намаляване на летищната такса за паркиране на летище София със 70%. Предвиденият срок на действие е 6 месеца, но не по-късно от настъпване на ефективната дата на концесията на летище София, така, както настъпването на ефективната дата на концесията е предвидено в проекта на концесионен договор. Мярката е приложима за всички въздушни превозвачи, опериращи от и до летище София.

2. Отлагане на плащането на таксите за аеронавигационно обслужване в зоните и районите на летищата за 8 месеца от всички въздушни превозвачи.

3. Отлагане на плащането на концесионно възнаграждение, дължимо за 2020 г. и отлагане на извършването на оперативни и капиталови разходи.

Намаляването на оперативните и капиталови разходи е мярка, приложима за "Летище София" ЕАД. Отлагането на плащането на концесионно възнаграждение е приложимо за концесионера на гражданско летище за обществено ползване Бургас и гражданско летище за обществено ползване Варна. Подобна мярка е одобрена от Европейската комисия на 11 април 2020 г., за отлагане плащането на концесионни такси от операторите на летищата в Шарлероа и Лиеж, Белгия. Мярката е селективна, поради което условие за нейното въвеждане е одобряването от службите на Европейската комисия.

Всяка една от предложените мерки в доклада ще бъде приведена в изпълнение след спазване на необходимите национални процедури, както и тези на ниво Европейска комисия.

Водещи

Най-четени