Намират работа на 330 младежи 19.11 | 12:44

Работните места ще бъдат разкрити в България по инициатива за младежка заетост

От Кремена Бедерева

20 000 работни места и стажантски позиции ще бъдат създадени във фирма за младежи от Европа, като за България се предвижда да бъдат разкрити 330 работни места за хора до 30 години.

Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция за инициативата за младежка заетост на водеща хранителна компания и стратегически инвеститор в страната от почти от 20 години.

Може да се помисли този модел на компанията да се направи по-скоро като национален, а не само на фирмено равнище, каза вицепремиерът. Тя изрази надежда и други компании, които работят в страната, да последват тази инициатива, допълва БТА.

Решаването на проблемите с безработицата не е въпрос само на правителствата, това е проблем, който се решава най-вече от бизнеса. Правителствата трябва да създават условия за бизнеса да решават проблемите на младежката безработица.

Бобева изтъкна необходимостта да се обмисли възможността за създаване на по-креативни механизми за това как тази инициатива да се впише в общите програми, с които социалното министерство и Агенцията по заетостта се занимават, което означава някаква форма на институционализация на модела.

Бобева отбеляза, че младежката безработица у нас и в Европа е на рекордно високи нива. Най-малко 5,5 млн. души под 25 години са безработни, голяма част от тях – достатъчно продължително време, допълни вицепремиерът.

Даниела Бобева напомни, че е предприета мащабна реформа в образованието, която по думите й е подкрепена със солиден финансов ресурс както от бюджета, така и по предвижданите за следващия програмен период оперативни програми.

Водещи

Най-четени