Напрежение на българо-турската граница 31.01 | 12:17

Анкара еднолично реже разрешителни за автомобилен превоз

От Петя Бързилска

Има напрежение на границата, засега нищо не се е случило, но очакваме да се случи. Това заяви министърът на информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по повод проблема с разрешителните за автомобилни превози между България и Турция.

Предоставили сме на турската страна 10 хиляди транзитни разрешения повече, обясни Папазов. По думите му все пак "трябва да има реципрочност”.

"Запознали сме турския посланик със ситуацията. Границата не е затворена, има напрежение заради писмото, което получихме, с което се спират разрешителните за България", каза още Данаил Папазов.

Той изрази надежда да не се стигне до затваряне на границата.

"Предполагам, че в близките дни ситуацията ще бъде предадена на компетентните органи в Турция”, каза още транспортният министър. Той обясни, че превозвачите са запознати с претенциите и разговорите между двете страни.

"Искаме да защитим българския бизнес. Не искаме да затрудняваме турските превозвачи с тяхната дейност на нашата територия”, каза още Папазов. Той заяви, че се очаква среща близките дни, вероятно още през другата седмица.

"Имаме компромисен вариант, удовлетворителен и за двете страни, но трябва да има диалог. Трябва и от двете страни експертите да седнат и да разговарят”, допълни министърът на транспорта.

Вчера Анкара обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни. Това решение е взето едностранно от турската страна. Като причина за предприемане на тези действия, Турция изтъква, че България е трябвало да предостави 125 000 транзитни разрешителни за тази година.

За 2014 г. квотите не са договорени, въпреки многократните искания от страна на България да се проведе двустранна среща, на която да бъдат уточнени. През миналата година такава не се състоя, а до момента от страна Турция дата за среща не е насрочена. Като мотив за отказа Турция посочва, че българската страна би следвало да й предостави броя разрешителни определен през 2012 г., припомня агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени