Нарушения в оценяването спряха 97 млн. лева по европроекти 23.06 | 17:41

Засилената конкуренция в процедурата е изкривила процеса, смятат от МИЕ

От Мария Стоянова

142 проекта по европрограми за технологична модернизация няма да бъдат изпълнени заради допуснати сериозни нарушения при оценяването им. Предвидените финансови средства в размер на 97 млн. лева няма да бъдат отпуснати по процедурата, а вместо това ще бъдат пренасочени към други програми. Това съобщи главният директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели Милушева.

Одобрените проекти са избрани от над 1200 кандидатствали. Получените жалби обаче надвишават 100 и сигналите за нередности продължават, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

За да се предотврати рискът от финансови корекции на оперативна програма "Конкурентоспособност" и от забавяне на акредитацията за следващия програмен период се налага тези проекти да не бъдат изпълнени. Така Милушева мотивира решението на ведомството.

По думите ѝ нарушенията са свързани с неспазване принципите на равнопоставеност и процедурите и вътрешните правила. Тези нередности водят до промяна в класирането на проектите като ДАНС и Прокуратурата вече са сезирани за случая.

Средствата няма да бъдат загубени, а ще се пренасочат към проекти от резервните списъци на мерките "Енергийна ефективност и зелена икономика" и "Иновации”, обясниха от МИЕ.

По думите на Милушева засилената конкуренция в процедурата е изкривила процеса.Тя подчерта, че както администрацията, така и бизнесът и консултантите носят отговорност за отмяната на процедурата, тъй като не са сигнализирали по-рано за нерегламентираните отношения в процеса на оценяване. Милушева бе категорична, че при създалата се ситуация ще има наказани служители от управляващия орган на оперативната програма.

"Следващата есен управляващият орган ще обяви първи процедура поТехнологична модернизация със същите условия, но с нови, по-ясни правила и при по-голяма стойност", каза Милушева.

Водещи

Най-четени