Насърчаваме онлайн търговията на малките и средните фирми 22.01 | 17:25

Масовите фалити на дребния бизнес са сред най-сериозните проблеми

От Десислава Маданска

Онлайн търговията на малките и средните предприятия ще се насърчава със специални мерки. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на Министерския съвет. Кабинетът прие стратегията за малките и средните предприятия, която ще действа до 2020 година.

Бобева обясни, че чрез стратегията се правят опити да се решат едни от основните проблеми, а именно масовите фалити на малки и средни предприятия. По данни на Националната агенция за приходите (НАП) през 2012 г. 136 000 фирми са подали декларация, че не извършват никаква дейност.

Една от мерките, които ще се предприемат, е ускоряване на процедурите и гарантиране на закриването на бизнес в рамките на една година. Предвижда се да се предоставят финансови консултации на свръхзадлъжнели малки и средни предприятия.

Планът за действие по стратегията се очаква да бъде готов към края на февруари.

Ще се стимулира и кооперирането на малки и средни предприятия с цел разработване на иновации за по-лесен износ. В тази насока се предвижда да се намали с около 15% разходът за получаване на документи за износ. Също така ще се облекчат процедурите и критериите за достъп на малките и средни предприятия до продуктите на Българската агенция за експортно застраховане.

Бобева допълни, че до средата на февруари трябва да са подготвени и приети мерките от третия пакет за намаляване на регулаторната тежест, които не изискват законодателни промени.

Друг акцент е ликвидирането на необоснованите закъснения за плащания по обществени поръчки или съкращаване на закъсненията до максимум една седмица. Увеличават се и средствата по европейските фондове, предназначени за технологичен трансфер.

Водещи

Най-четени