Натуралните сокове и шоколадът – още две стоки в графа "поскъпване" 29.11 | 17:22

При соковете поскъпването ще е 5%, цената на шоколада може да скочи с 10%

От Петър Чернев

В съзнанието на обикновения потребител кризата винаги се свързва с един фактор – вдигане на цените. Поскъпването няма да се размине и на пазара на соковете, нектарите, шоколадовите и захарните изделия, пише econ.bg.

Основната причина за увеличението на цените е поскъпването на основни суровини, необходими за производството на соковете и шоколада. Според изпълнителния директор на "Флорина България" ЕАД Димитър Гюрджилов догодина ще има 5% скок в цените на натуралните сокове. Причината – двойното поскъпване на концентратите, които са основна съставка на соковете.

С 30-40% се е свил пазарът на сокове у нас спрямо пиковия си период през 2007 година, допълни още Гюрджилов.

Същевременно изпълнителният директор на "Победа" АД Михаил Чоролеев също даде прогноза за поскъпване, но на шоколадовите и захарните изделия. Повишението на цените обаче ще е най-много до 10%. И отново като причина се сочат цените на суровините – какаото, брашното и захарта. А тяхната стойност се формира на външните пазари.

По думите на Чоролеев има два начина да се преодолее липсата на суровини – чрез намаляване на грамажа и чрез увеличение на цените. Първият начин обаче е по-лош, тъй като тогава чувството за измама при потребителя е по-силно.

Водещи