Национална инициатива приканва студенти да работят у нас 01.06 | 20:10

Кабинетът взема мерки срещу сивия сектор

От Мина Стойчева

Националната инициатива "България има нужда от вас" ще стимулира родни студенти, учещи в други държави, да работят у нас. Кабинетът на Пламен Орешарски е разработил инициативата, като нейна основна цел е да се създаде възможност за дистанционни стажове в родни компании на младежите, предаде в-к "Преса".

Кампанията е включена в програма на изпълнителната власт. Тя ще бъде представена през седмицата, заедно с годишния отчет на кабинета за неговото управление. Друга задача, която са си поставили управляващите в програмата, е тази за свиването на сивия сектор в българската икономика. В момента по данни на Световната банка той надвишава 30%.

Мерките, които ще бъдат предприети, ще обхващат всички аспекти на икономиката. Специален акцент ще бъде поставен в някои области, в които сивият сектор има голям дял. Това са тези на мебелната и текстилната индустрия, заедно със сферата на услугите и най-вече на фризьорските и козметичните услуги, както и на транспортния сектор.

Други решения, които се очаква да вземе кабинетът, са насочени към промени в пенсионната възраст, както и в стойността на парите за старост. Заедно с това се предвиждат сериозни законодателни изменения в областта на управлението на държавните предприятия. 

Водещи

Най-четени