Национална компания ще помага за строежа на три магистрали 07.07 | 11:19

Учредяването на компанията беше гласувано от Народното събрание

От Ивайло Ачев

Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която ще работи за ускореното изграждане на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море", беше създадена днес.

Решението е взето от Народното събрание, което прие на второ четене промените в Закона за пътищата, предаде БТА.

Основният предмет на дейност на новата компания е проектиране, изграждане, поддържане и ремонт на трите автомагистрали. Компанията ще ги управлява след изграждането и въвеждането им в експлоатация.

Финансирането на дейността на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" ще се извършва от републиканския бюджет, от такси за ползване на магистралите, от привлечени средства от финансови институции, както и от дарения.

iNews припомня, че днес, в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще бъдат отворени и огласени ценовите оферти за строеж на лот 1 на автомагистрала "Струма". Лот 1 обхваща отсечката от Долна Диканя до Дупница, като дължината е от 16,78 километра.

Лот 1 на АМ "Струма" Долна Диканя - Дупница е предвиден за финансиране по ОП "Транспорт", съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС.

Преди два дни в АПИ бяха отворени и офертите за избор на изпълнител на консултантска услуга във връзка с изпълнението на допълнително проектиране и строителството на автомагистрала "Хемус" - "СОП – Пътен възел Яна”. Строителството на "Хемус" също се реализира с финансовата подкрепа на ОП "Транспорт", която се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС.

Най-четени