Националният павилион на Русия със златен медал от „Астана ЕКСПО-2017“ 13.09 | 16:14

Плаващата АЕЦ и атомните ледоразбивачи на "Росатом" привлекоха хиляди посетители на щанда

От iNews.bg

Един ден преди закриването на специализираното изложение Астана ЕКСПО-2017, международно жури от 9 експерти в областта на архитектурата и международните изложения избра най-добрите павилиони на страните участници в събитието. Наградите бяха присъдени в две номинации: Изложбен дизайн и Отразяване на изложбената тема. За наградите претендираха 115 национални павилиона и 22 павилиона на международни организации, представящи съвременни технологични разработки в областта на алтернативните източници на енергия.

Националният павилион на Русия получи златната награда в номинация "Изложбен дизайн". Сребърният приз бе присъден на павилиона на Великобритания, а бронзовият – на Южна Корея. Руският павилион бе удостоен със златото за пръв път за цялата история на международните изложения ЕКСПО от 1851 година.

1976015Наградата бе връчена на генералния комисар на руския павилион на ЕКСПО-2017 и заместник-министър на промишлеността и търговията на Русия Генадий Каламанов. "Това е заслужено признание. Радваме се, че работата на нашия екип и приносът на нашите партньори в подготовката на експозицията на павилиона на Русия получи най-високата награда. Искам специално да отбележа работата на основните ни партньори, включително на колегите от "Росатом", които помогнаха да направим нашата арктическа експозиция толкова интересна", подчерта той.

Обектите на "Росатом" бяха основата на експозицията на руския павилион, чиято концепция бе построена около Арктика и усвояването на природните ресурси на Руския Север с помощта на най-новите технологии. В експозицията бе представена водната инсталация "Енергията на Арктика", където бе показан Северният морски път с макети на ядрени ледоразбивачи и бе демонстриран проектът на най-новия ледоразбивач "Лидер", както и макет на плаваща АЕЦ.

В състава на журито влизаха официални представители на Международното изложбено бюро (IEB) – президентът му Стин Кристенсен и генералният секретар Винсент Гонзалес Лосерталес, както и четирима експерти, назначени от организаторите, и трима - от бюрото. Членовете на журито начело със Стин Кристенсен три пъти посетиха павилионите на всяка от страните участнички. Победителите се определяха по редица критерии, в това число по резултатите от дейността от момента на откриване на изложението, както и резултатите от посещаемостта на националните експозиции.

Руската корпорация "Росатом" е партньор на Международното специализирано изложение Астана ЕКСПО-2017.

Проектът на ядрения ледоразбивач "Лидер", представен в руския павилион, е най-новата дума в историята на флота от ледоразбивачи на Русия. Този ледоразбивач на бъдещето ще даде възможност за целогодишна навигация в Арктика и независимо от времето ще може да преодолява четириметрови ледове, а двуметровите - със скорост от 10 възела. Тези характеристики позволяват значително да се съкрати продължителността на превозването на товарите по Северния морски път. Днес транспортирането на товари по този път е двойно по-бърз в сравнение със съществуващите транспортни пътища през Суецкия и Панамския канал.

В експозицията бе представен и макет на плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" – първият в света мобилен енергоблок с малка мощност. Плаващата АЕЦ може да се използва в райони, разположени далеко от основната система за разпределение на електроенергията и осигурява електричество за населено място или промишлено предприятие. На 8 септември на международното изложение Астана ЕКСПО-2017 се проведе Ден на Русия, в рамките на който "Росатом" организира на площадката на XI Евразийски форум KAZENERGY панелната сесия: "Нови технологии и решения в ядрената индустрия. Практики на внедряване на цифровите технологии".

1976016

Водещи