Наши деца в Международното училище за изследователи и изобретатели 18.07 | 10:15

Групата от България взе участие в инициативата по покана на „Росатом“

От iNews.bg

Десет деца от България на възраст между 11 и 19 години участваха в Международното училище за изследователи и изобретатели в Русия. Българчетата се включиха към младежкия форум по покана на "Росатом". Училището за изследователи се проведе от 23 юни до 13 юли 2017 г. в Световния детски център "Орльонок" на брега на Черно море.

В международната смяна на лагера, организиран с подкрепата на руската държавна корпорация по ядрена енергия, в рамките на постоянно действащия проект "Училище на Росатом", участваха общо 100 деца от България, Чехия, Унгария и Русия.

Всички разходи по почивката на децата бяха поети от "Росатом". За да станат участници в проекта, децата трябваше да преминат творчески конкурс и да изпратят заявките си в организационния комитет. Бяха избрани деца от различни софийски училища, които изкараха три седмици в полилингвална творческа среда.

1947370Програмата на лагера бе наситена с интересни събития - от лекции и мастеркласове до създаване на изследователски проекти в различни области като физика и естествознание, журналистика и съвременно изкуство. Освен развитието на творческия потенциал, децата имаха възможността да се насладят на слънчева почивка на брега на морето, посетиха Сочи – столица на зимната Олимпиада 2014 г., посетиха делфинариума, участваха във фестивали, конкурси и спортни мероприятия.

"Ще се върна в Сочи, когато порасна. Курортът "Роза Хутор" беше най-прекрасното място, което съм виждала на живо! Гледката от върха просто спира дъха ти, все едно си на края на света!", коментира при завръщането си 16-годишната Марина Андровска.

"Условията бяха превъзходни. Всичко беше прекрасно. Имахме много интерактивни игри. Запознах се с много нови приятели. Всички екскурзии ми хареса страшно много. И Музеят на космонавтите, и Планетариума, и Ботаническа градина. Благодарение на лагера си подобрих руския и мога да кажа, че вече говоря руски. А с унгарчетата си говорихме на английски, което ми помогна да упражнявам и този език", сподели 11-годишният Крум Станев.

"Пътуването беше много яко, намерих много нови приятели!", лаконично се включи друг 11-годишен участник в Световния детски център "Орленок" Венцислав Велев.

"Благодаря на "Росатом" за предоставената ми възможност да посетя Международното училище за изследователи и изобретатели в Русия. Много съм доволен. Никой от нас не искаше да си тръгне", емоционално разказа 14-годишният Емил Никифоров.

"Беше супер! Това е най-добрата ми ваканция с много нови запознанства. Всичко беше невероятно", разказа и 16-годишният Алекс Мендев.

1947368

Водещи

Най-четени