Наши застрахователи бавят обезщетения в чужбина 29.11 | 16:50

България заплашена от санкции заради трите застрахователни компании

От Ралица Стоянова

Няколко български застрахователни компании вече пореден месец бавят изплащането на обезщетения при настъпили пътно-транспортни произшествия в чужбина с участието на наши коли, информира Insmarket.bg.

Основно това са три компании - "Бул Инс", "Евроинс" и ОЗК. Проблемите идват най-вече от Италия, Испания и Румъния.

Досега Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) не е успяло да се справи с проблема, въпреки проведенените срещи по казуса. Шефове на трите компании изтъкнали различни опрадвания и обещали да се справят с въпроса. Ако това не стане, твърде вероятно е не само да се стигне до санкции за виновните, но и до завишени изисквания към целия бранш, например увеличеване на банковата гаранция, а оттук – и до поскъпване на задължителната автомобилна застраховка.

Независимо че не е предприела мерки досега, Европа ни наблюдава и доказателство за недоволството на Международния Съвет на бюрата е и присъствието на Вищовски в България в този момент. Въпреки че няма оповестено официално становище, от Съвета на бюрата са заплашили страната ни с процедура по мониторинг, най-краткия срок за който е 5 години.

Това е прецедент и за нас, и за международната организация, така че не може да се каже какво може да последва. 

По този повод Националното бюро на българските автомобилни застрахователи свика днес събрание, на което избра нов председател на УС - Орлин Пенев.

Водещи

Най-четени