Наши компании оглеждат сръбски предприятия за приватизация 03.06 | 11:27

Белград обяви за продажба 44 дружества от секторите машиностроене, преработка и услуги

От iNews.bg

Български компании проявяват интерес към приватизацията в Сърбия. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски на срещата си със сръбския министър на икономиката Жерко Сертич в рамките на официалната си визита в Белград, казаха от пресцентъра на икономическото ведомство.

Сърбия притежава предприятия, които могат да се предложат за раздържавяване - основно от сферата на машиностроенето, преработвателна промишленост и услугите, е посочил Сертич. В списъка за приватизация засега са включени 44 предприятия, други 17 са под специален режим, но също ще бъдат обявени за продажба. Сърбия подготвя за раздържавяване и 10 минерални бани.

Лукарски е отбелязал пред сръбския си колега, че с опита си в раздържавяване на националната собственост България можела да бъде много полезна на западната си съседка в процеса на приватизация.

Нашият икономически министър е призовал частните предприемачи в Сърбия, 99% от които представляват малки и средни предприятия, да участват в съвместни проекти с български фирми от този сегмент за износ на стоки за трети пазари и участие в изложения. Такива съвместни проекти могат да кандидатстват у нас по европейските програми

 

 

 

Водещи

Най-четени