Наши малини и череши стават хит в Китай 15.05 | 07:21

Очаква се първата реколта от храстите тази година, а от дръвчетата - след две

От Цанка Донкова

Наши малини и череши стават хит в Китай. Причината е, че именно азиатската страна ще прибере първата реколта от български малини. Храстите са купени от Института по земеделие-Кюстендил и това лято за първи път ще дават плод. Това заяви шефът на научното звено проф. д-р Димитър Домозетов, съобщава в. "Стандарт".

Тази година китайците получили и технологията, която ще им позволи сами да създават разсад от малините. Така скоро производството им в азиатската държава ще стане масово. Сортът малини, чийто лиценз са купили, е "Люлин". Той е със средно едри до едри плодове, много ароматни и дават богата реколта през периода август-септември.

Освен малините обаче и два сорта череши, създадени в Кюстендил, вече пускат корени в Китай. Те ще започнат да дават плод чак след две години. Лицензът за сортовете "Даниели" и "Стефания" е купен преди две години.

"Черешите цъфтят по-късно и са подходящи за високите райони в Китай, където са засадени - на 900 до 1200 метра надморска височина", посочи проф. Домозетов.

Дръвчетата са устойчиви на късни пролетни студове и дават вкусни едри плодове. Сортовете имат голямо бъдеще и у нас, смята професорът. Според учените страната ни има по-голям шанс да реализира късна продукция, защото съседните страни ни заливат с ранни череши, с чиято цена не можем да се мерим.

Тази година се очаква масовата беритба на череши у нас да започне към 5 юни и да продължи около три седмици.

Водещи

Най-четени