Наши спецове отиват в Москва за газовия хъб „Балкан“ 27.09 | 16:01

Борисов помоли Путин да обърне внимание на нашите претенции за лихвата по дълга за „Белене“

От iNews.bg

Български специалисти от "Булгартрансгаз" ще се срещнат със свои руски колеги, за да има разяснят каква е стратегията ни и разработеният бизнес модел за проекта за газов хъб "Балкан". За това са се договорили по време на телефонния си разговор днес премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин. Газоразпределителният център на територията на България бе сред основните теми, обсъдени от двамата. Част от него е била насочена и към подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта.

Очаквано другата основна тема е била арбитражното дело, при което НЕК бе осъдена да плати на "Атомстройекспорт" 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва към 19 септември 2016 г. Борисов е подчертал пред Путин, че България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от "Атомстройекспорт", за които нашата страна има претенции за допусната техническа грешка при изчисляването, която води до увеличаване на дължимата от НЕК сума. "Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти", посочи Борисов. Той е информирал руския президент, че правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията, включително законопроекта за отпускане на държавен заем за НЕК, чрез който компанията да погаси по-голямата част от задълженията си към "Атомстройекспорт".

Двамата лидери са изразили задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които бяха договорени в предишния им телефонен разговор. Освен това Борисов и Путин са отбелязали добрите тенденции в развитието на сътрудничеството в туризма и изминалия летния сезон, по време на който с 40% повече руснаци са почивали у нас. От своя страна Путин е оценил високо организацията по сигурността, която е гарантирала спокойствието на чуждестранните граждани по българското Черноморие.

Водещи

Най-четени