Наши фирми искат да наемат мигранти, те отказват, искат в Германия 06.10 | 16:30

През 2017 г. са подадени молби за 1000 работни места, нито един чужденец не е поискал

От iNews.bg

Работодатели искат да назначат бежанци на постоянна работа, съобщи пред БНР ръководителят на българското бюро на Международната организация по миграция Радослав Стаменков. Мигрантите обаче предпочитат да се устроят в западноевропейски държави и затова не остават у нас, допълни Стаменков.

"Към нас се обърнаха няколко работодатели с молба, да им осигурим бежанци за постоянна работа, като търсената бройка беше около 1000 човека за миналата година, с много прилични заплати и условия за работа. Знаете ли, колко души успяхме да осигурим? Нула.", обясни той пред радиото.

Въпреки че в Европа проблемът с бежанците и мигрантите е изключително чувствителен - политически, решението трябва да бъде намерено на общоевропейско ниво, категоричен е Радослав Стаменков:

"През 2018 беше годината, в която връщанията, било то доброволни, такива, каквито извършва Международна организация по миграция в цяла Европа, включително и в България, но и принудителните връщания, надвишават броя на хората, които са пристигнали в Европа", казва още Стаменков.

Водещи

Най-четени