Не застраховаме живота си. Защо? 29.03 | 17:30

Бедността и манталитетът са сред основните причини да не си правим застраховка "Живот"

От Петя Бързилска

Ниските доходи на българите, както и манталитетът на хората у нас са основните причини, които спират проникването на животозастраховането в българската действителност. Около тази идея се обединиха повечето участници на дискусионната кръгла маса "Животозастраховането в България", информира Econ.bg

Има потенциал за развитие на животозастраховането в България, но застрахователните дружества трябва да имат по-добра комуникационна политика. "Да бъдем по-открити към външния свят", призова Светла Несторова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

В Европа приходите от застраховане към края на 2011 г. са в размер на 1 072 млрд. евро. Интересно е, че от тази сума 59% заемат премийните приходи от застраховки "Живот" (633 млрд. евро), а 41% от общо застраховане (439 млрд. евро).

Средната премия на човек от населението или т.нар застрахователна плътност общо за Европа е 1072 евро. Лидер в класацията е Швейцария с над 3000 евро премия на човек.

България пък е от последните страни сред 32-те европейски държави в животозастраховането - с 17,6 евро (35,1 лв.) премия на човек.

За Европа делът на животозастрахователните премии е средно 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е т.нар показател за проникване. На фона на останалите европейски държави, в България секторът има доста по-незавидно положение - едва 0,33% дял от БВП.

Какви са причините за разликите? Прочетете мненията на експерти в Econ.bg.

Водещи

Най-четени