Не разрешиха партньорство между "Роснефть" и BP 17.05 | 11:38

Руските партньори на BP успяха да блокират сътрудничеството в Арбитражния съд

От Кристалина Илиева

"Роснефть" се оттегли от сделката си с British Petroleum и обяви, че ще търси нови партньори за сондажа на Арктическия шелф, предаде АФП.

Държавният петролен гигант бе принуден към подобна крачка от непреклонната позиция на руските партньори на BP от TNK-BP, които успяха да получат и съдебна забрана за договора между британската компания и руските им опоненти от "Роснефть".

Руската компания предложи повече от 30 милиарда долара, за да изкупи дела на четиримата руски акционери, които държат половината от TNK-BP. 

Припомняме, че през януари тази година руското правителство благослови мащабното начинание на "Роснефть" и BP за съвместно разработване на петролните и газови залежи в Арктическия шелф. Руските партньори на BP, обаче, се възпротивиха на сделката между петролните гиганти и обявиха, че тя нарушава договора, подписан между тях и BP при учредяването на TNK-BP.

В крайна сметка руските акционери успяха да постигнат забрана върху съвместния проект от страна на Арбитражния трибунал в Стокхолм.

Водещи

Най-четени