Недостигът на кадри - основен проблем на ИТ сектора у нас 16.11 | 15:49

Университетите не отговарят на нуждата от специалисти

От Ралица Стоянова

Недостигът на кадри е основният проблем на ИТ сектора в България. Това заяви експертът по онлайн маркетинг Жустин Томс по време на конференцията "Домейн форум".

Брановски посочи, че все още има
стари кадри, които са излезли от университетите преди години и са на разположение на бизнеса. Ситуацията обаче много динамично се променя към крайно негативна, тъй като през следващите пет години нуждата от ИТ специалисти у нас ще бъде три пъти по-голяма, а дори сега университетите не предоставят обучени кадри, пише Econ.bg.

Дори в момента са обявени около 150 отворени позиции за специалисти. Същевременно в университетите се преподават изключително остарели програми, които не са необходими на никого.

Изходът е или компаниите да наемат кадри, които да дообучават в компанията си, или да започнем да "внасяме” специалисти от чужбина, смята експертът.

Друг проблем са авторските права в интернет. Недобрата регулация на тези права засяга както творците в интернет пространството, така и медиите, заяви Методи Брановски от Българската уеб асоциация (БУА). В резултат на недоброто регулиране в момента страда медийната среда в страната.

Експертът смята, че бизнесът трябва да има по-реалистични очаквания за онлайн средата. Според него има немалко собственици на медии и онлайн магазини, които са имали нереалистични очаквания за развитието на бизнеса си. Като контрапункт на този проблем Брановски посочи и интернет ентусиастите, които се захващат с определен проект и на шега го превръщат в интернет хит, но след това се отнасят несериозно с продукта, който са създали. 

Водещи

Най-четени