Незначителен ръст на превозените товари, отчете НСИ 25.02 | 12:03

Превозените товари с автомобилен транспорт намаляват, което дърпа назад целия сектор

От Деляна Петкова

С 2,4% са намалели превозените товари през четвъртото тримесечие на 2010 г. спрямо третото тримесечие на 2010 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според данните на института намалението се дължи на по-малкото превозени товари от автомобилния транспорт.

На годишна база обаче превозените товари се увеличават с малко под процент, което е в резултат на увеличеното количество превозени товари от международните превози от автомобилния и тръбопроводния транспорт.

Продължават да намаляват превозените товари с воден транспорт. През последното тримесечие на годината са превозени близо 2 милиона тона товари, като спрямо предходното тримесечие спадът е в размер на 9,6%, а на годишна база – с 26,9%. Слабо увеличение се наблюдава при речния транспорт - с 5.2%, но ниският му относителен дял не може да компенсира общата тенденция, допълват от института. 

Увеличава се и броят на превозените пътници през последните три месеца на миналата година – и на годишна, и на тримесечна база, съответно с 13,5% и с 1,2%. При международните превози е отчетен спад от 20,2% спрямо предходното тримесечие, но ниският им относителен дял - 0.3%, в структурата на превозените пътници не оказва съществено влияние върху общата тенденция, посочват от националната статистика.

Превозените пътници с воден транспорт обаче са намалели с 34,3 на сто спрямо предходното тримесечие на 2010 г. и с 30,4% спрямо същия период на 2009 г. Растат превозените пътници с градския електротранспорт, което се дължи на по-големия брой пътници, превозени от метрото.

Най-четени