Неков: Стига стандартизация! Връщаме се към старите български продукти 01.07 | 12:59

Евродепутатът продължава кампанията за защита на традиционните наши храни и напитки

От iNews.bg

"Българският вкус и българските продукти, които имат потенциала да станат географски означения, трябва да бъдат защитени”. Това заяви Момчил Неков, евродепутат на БСП от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. По думите му това e много добър стимул за производителите в обезлюдени и по-крайни региони на България, защото това е инструмент на малкия и средния производител.

"Чрез географското означение ние можем да развием и биоразнообразието в България, да развием био институтите, които да произвеждат и да разширяват обема от български сортове, които са пригодени за нашите почвено-климатични условия”, обясни той, цитиран от "Фокус".

Неков подчерта, че ще се разшири и пазарът с биопродукти, които са забравени, със забравения вкус на българските продукти. "В случая с България ние излизаме от стандартизацията, която беше обособена от глобализирания свят и връщаме стария вкус на българските продукти", коментира евродепутатът. Момчил Неков допълни, че икономическите ползи от развитието на такива продукти са огромни и земеделските производители са много по-мотивирани.

Неков коментира и писмото, с което се обърна към кмета на Силистра и общинските съветници, за запазване на застрашените чинари в града. Евродепутатът заяви, че подкрепя инициативата "Да спасим чинарите в Силистра" и припомни, че те са застрашени заради проект за реконструкция на главната улица на Силистра. Според Момчил Неков аргументите на общината за облагородяване на района са неприемливи и ако това се случи ще сезира Европейската комисия.

Водещи

Най-четени