Нелегален внос помага за поевтиняването на доматите 07.02 | 12:22

Зарзаватът, предназначен за европейския пазар, може да се развали

От Петя Бързилска

Цените на вносните зеленчуци падат. С близо 30% са паднали през последната седмица цените на едро на вносните домати. Един килограм се търгуваше по 1,80 лв., а вече цената е 1,28 лв. Това заяви Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Доматите се внасят у нас основно от Турция.

Заради спора с разрешителните за транзитните превози на българо-турската граница имаше колона от товарни автомобили. Според Асоциацията на износителите на плодове и зеленчуци в Турция има опасност зарзаватът, предназначен за европейския пазар, да се развали и хората да връщат цели тирове обратно в страната. Затова пък цените на доматите в Турция вече са спаднали наполовина, пише в. "Преса".

По принцип, след като доставките на зеленчуци не могат да минат през границата е логично да се появи дефицит на зарзават и това да повиши цената му. Но напротив, тя пада. Това навежда на мисълта, че нелегалният внос продължава да си върви.

Няма дефицит на плодове и зеленчуци, внос от Турция, в складовата мрежа на Хасково. Повечето търговци обясниха, че зареждането е нормално.

През последната седмица е отбелязано поскъпване само на краставиците от 3 на 3,50 лв. на едро. Един от големите производители с оранжерии в село Жълти бряг обясни, че дори да се появи дефицит на турски зеленчуци, българските стопани нямат готовност да извадят продукция преди края на февруари.

Междувременно големите търговски вериги в региона обявяват промоции на цена от 1,29 лв. за килограм портокали за другата седмица

Водещи

Най-четени