Нелоялни търговци правят дъмпинг с цената на яйцата 18.04 | 16:23

Купуват и продават стоката без ДДС

От iNews.bg

За тазгодишния Великден цената на яйцата се е запазила, защото на пазара има много вносни яйца, които подбиват цената на българските, коментира Андрей Атанасчев, който е собственик на птицеферма.

По думите му в Европа и в България цената на яйцата е еднаква, но, според него, нелоялни търговци купуват и продават без ДДС, при положение, че разликата в цената е 20%.

По този начин сивият сектор играе съществена роля в бранша и трябва да бъдат взети сериозни мерки срещу некоректните търговци.

На пазара у нас се продават яйца от Румъния, Полша и други страни, без ДДС и по този начин се прави дъмпинг на пазара. В някои от големите търговски вериги в Пловдив кора яйца струва 3.79 лв., което, според него, не може да е себестойността на яйцето.

По думите му, кора яйца българско производство е нормално да струва между 5.10 и 5.30 лв. 0.17 лв. струва едно яйце, размер "L”. Повечето големи хипермаркети спекулират с цената като пакетират яйца с размер "М” и ги продават за "L”.

"Добре, че е износът. Иначе, ситуацията щеше да е много сериозна”, възмущава се производителят. Според Атанасчев, у нас реално потребление няма. Освен това, консумацията на яйца е по-ниска от средното ниво за Европейския съюз.

Има решение срещу скритото ДДС

Вносът на яйцата трябва да стане както е в Румъния. Преди тирът да мине границата, той се регистрира и се внасят 10% ДДС. Когато тирът започне да се разтоварва се внасят още 10%, така няма да съществува този проблем.

"Това е т.нар. регистриран внос”, обяснава Атанасчев, цитиран от агенция "Фокус”. Според него, никой няма да купи вносни яйца, които са минимум на 10-15 дни, при положение, че има пресни български яйца на подобна цена.

Продължават проверките на БАБХ

Дежурни екипи от Българската агенция по безопасност на храните - Бургас продължават проверките за нерегламентирани продажби на козунаци, яйца и месо по време на великденските празници. Проверките са започнали още от миналата седмица.

Най-честите нарушения, с които се сблъскват инспекторите в хода на ежедневните проверки, са предлагане на стоки с изтекъл срок на годност, неспазване на условията на съхранение на дадена стока, както и храна с неизяснен произход. Във всички подобни случаи храната се поставя под възбрана.

Водещи

Най-четени