Немският бизнес ни засипа с похвали 05.12 | 12:42

Това стана по време на форум с участието на Добрев в Мюнхен

От Ралица Стоянова

"От решението ни да инвестираме  в България до пускането на фабриката  минаха едва 12 месеца и през това време ние получихме всякакво съдействие от българските власти". Това каза бившият финансов директор на "Фереро България"  Лудвиг Кол на конференция за инвестиционната среда у нас, провела се в Мюнхен, информират от МИЕТ.

"За нас най-важният  фактор да изберем България като инвестиционна дестинация бяха хората". Това обясни изпълнителният директор на "Луфтханза техник София" РютгерХьобен-Стьормер. По неговите думи, работата на компанията е изключително прецизна и специфична по всеки самолет  и наличието на добри университети и висококвалифицирани кадри в страната е предопределило избора им на инвестиционна дестинация.

"Ако плащаш само 10% данък, по-лесно  може да отделиш средства и за допълнително обучение и тренинг на персонала", допълни и Андреас Шефер, заместник управляващ директор на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Управляващият партньор в  Tasheva & Partners Нели Ташева пък изтъкна сигурността, която имат чуждите инвестиции според българското законодателство. "Българският закон казва, че всяка инвестиция в страната се радва на еднаква защита, независимо дали е направена от българска или чуждестранна компания", допълни тя. Ташева изтъкна възможността на чуждите граждани и фирми да купуват земя в България като едно от основните инвестиционни предимства в страната. 

"Ниските данъци в България, добре квалифицираната  работна ръка и конкурентните  разходи за труд, както и устойчивите макроикономически показатели са сред главните ни предимства". Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отговори на въпроса защо България е подходящ избор за чуждестранните инвеститори. Пред германския бизнес той изтъкна усилията на правителството да привлече капитали в няколко приоритетни сектора, които създават продукция с висока добавена стойност.

Сред тях са електротехниката и електрониката, аутсорсингът, химическата индустрия, машиностроенето и други. През последните месеци в страната са направени множество инвестиции в аутсорсинга и производството на части за автомобилната промишленост – така Добрев илюстрира промяната в структурата на чуждите инвестиции от недвижими имоти и финанси преди кризата към сектори с устойчив растеж сега.

Той припомни приетите наскоро промени в законодателството, според които за нови проекти инвеститорите клас А ще могат да получат обратно платените за техните работници социални осигуровки за период от 2 години. Това спестява повече от 17% от разходите за труд на работодателя.

Високото равнище  на чуждоезиково обучение в страната, както и възможността за квалификация на персонала да се ползват средства от европейските фондове бяха изтъкнати като предимство за бизнеса от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

Туризмът също е един от секторите с устойчив ръст от 8-10% годишно, отбеляза Добрев и акцентира върху усилията за развитие на специализираните му форми. "Стремим се да популяризираме не само Черноморието и планинските ни курорти, а и културното наследство, минералните извори, българското кисело мляко и вино. Ние сме 7,5 млн. души население, а ежегодно привличаме около 7 млн. туристи", похвали се Добрев.

Поредицата  конференции по проект на БАИ за представяне на България като инвестиционна дестинация продължава днес в Лондон.

Водещи

Най-четени