Неплатените ни сметки няма да се анулират за 3 г. 17.09 | 13:53

Периодът, след който може при основание да не се заплати дълг, се увеличава на 10 г.

От Ралица Стоянова

От началото на 2013 година отпада 3-годишната давност на дълговете ни за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги. Периодът, след който може при основание да не се заплати дълг, се увеличава на 10 години.

Новите промени ще станат факт с поправки в Закона за задълженията и договорите. Корекциите ще внесе до дни в парламента депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Идеята е промените да влязат в сила от 1 януари.

Практически промените означават, че ако не сте си плащали сметките за вода в продължение на 4 години, защото не сте живели в имота (т.е. имате основание да не платите), ще се наложи да заплатите сметките си или да изчакате 10 години, за да бъде "изчистен” дългът ви. Друга новост е, че след промените тези суми ще бъдат анулирани автоматично, без да се намесва съдът, както е към момента. Това обясни пред Econ.bg председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Според Николов според законовата постановка към момента 3-годишната давност на дълговете не е гаранция, че дългът ще отпадне, тъй като търговците завеждат претенции в съда срещу длъжниците. Едва след решението на съда и при доказано основание дългът може да се опрости. Едва ли ще има сериозни промени по отношение на дълговете до гроб, които се предават на наследниците, смята експертът.

Абсолютната давност се въвежда за случаите, когато гражданите изпаднат в обективно състояние на фалит. Законът на практика ще важи и със задна дата. При влизането му в сила през 2013 г. ще се заличават автоматично дългове, възникнали през 2003 г. и несъбрани досега.

В началото на май Върховният касационен съд (ВКС) след запитване от омбудсмана Константин Пенчев реши сметките за парно, ток, вода и други комунални услуги да бъдат с 3-годишен давностен срок.

Дълго време проблемът беше, че отделните съдилища приемаха различна практика за вземанията – едните считаха, че срокът за плащане на задълженията има 5-годишна давност, а други - 3-годишна.

 

Водещи

Най-четени