Неправилно съхранение на храни - най-честото нарушение по морето 20.06 | 07:19

Продължават проверки на обекти по морските курорти

От Андриян Георгиев

Продължават засилените проверки на обекти, предлагащи храни по морските курорти, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

През изминалата седмица инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Варна и Добрич извършиха 148 проверки в обекти от търговска мрежа и обществено хранене на територията на морските ни курорти. Проверени са 15 обекта, предлагащи услугата "all inclusive”. Инспекторите са издали 28 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия. Издадени са четири акта за административно нарушение. 

Най-често срещаните несъответствия са свързани с пропуски в системите за самоконтрол и неправилно съхранение на храни. При проверките инспекторите са намерили обект, нерегистриран по смисъла на Закона за храните.

Паралелно с това в цялата страна продължават и проверките по официален текущ контрол в обекти от търговска мрежа, обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. 

Инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните са проверили през изминала седмица 4857 обекта, издали са 348 предписания и са съставили 133 акта за установяване на административно нарушение. Временно е преустановена дейността на седем обекта.

В резултат на проверките са възбранени или бракувани 460 килограма хранителни продукти, 32 яйца, 20 000 буркана (консерва "Фиферони"), тъй като в консервите се влага вода от локален водоизточник, която не отговаря на наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

При извършена проверка от инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните – град Сливен, съвместно със сливенски полицаи, е констатирано транспортирането на 817 килограма месо с неизвестен произход, което е насочено за унищожаване на екарисаж.

Водещи

Най-четени