Непродаденият хляб да не се връща на производителя, искат от бранша 02.06 | 15:23

Не е ясно какво се случва с непродадения хляб посочват от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите

От Деляна Петкова

Да се забрани връщането на непродадения хляб на доставчика или производителя. Това е заложено в проектозакон за промяна на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), свързана с практиките, наложени от търговските вериги у нас, каза в интервю за Агенция "Фокус" председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Според Кукушева в момента нереализираният хляб достига 40% от продукцията. Тя определи количеството като разхищение и посочи, че няма информация какво се случва с този хляб след връщането му на доставчика или производителя.

От федерацията настояват още в договорите между големите вериги и доставчиците да се вписва нетната доставна цена – цена без ДДС, такси, бонуси и т. н.

Според Кукушева това ще доведе до драстично намаляване на неинформираното подписване на договори от страна на доставчиците и ще изиграе роля и при повишаване качеството на изделията.

Хлебопроизводителите искат още срокът за заплащане на бързо оборотните стоки да не бъде повече от седем календарни дни от датата на доставката. Тази практика, по думите на Мариана Кукушева, е заимствана от други европейски държави.

Водещи

Най-четени