Несъгласия относно строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ 24.06 | 10:00

Условията на американския инвеститор противоречат на очакванията

От Мария Стоянова

Някои от условията на американския инвеститор "Уестингхаус" относно създаването на смесено акционерно дружество за строителството на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" са смущаващи за българската страна, съобщава в-к "Преса".

Предвижда се в дружеството 70% дял да има дъщерната фирма на атомната централа - "Нови мощности", а останалите 30% да бъдат прехвърлени на чуждата компания. В реалното строителство обаче само българската страна щяла да участва с пари.

Американските инвеститори ще доставят само оборудването, но с условие то да й бъде заплатено при зареждането на първата касета с ядрено гориво. Посочените условия противоречат на очакванията, че "Уестингхаус" ще влезе като дългосрочен инвеститор в новата ядрена мощност, предаде изданието.

Според запознати с процеса източници проектът за акционерно споразумение е готов и чака одобрение от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Все още не е ясна крайната цена за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Стартовата стойност на проекта обаче се очаква да бъде около 5 млрд. долара, а капиталът на проектната компания – 1 млрд. долара, смята бившия икономически министър Петър Димитров.

Преди дни вицепрезидентът на "Уестингхаус" Майк Кърст заяви, че е изключително доволен от напредъка, който има в преговорите за новите мощности на атомната централа. Той подчерта, че ключова роля за успеха за изграждането на този проект, е той да бъде подкрепен с национален консенсус.

Водещи

Най-четени