Нов интерес към „Южен поток“ 08.10 | 14:30

Включването на нови участници може да превърне газопровода в паневропейски проект

От Любомир Тасев

Румъния и компании от Германия проявяват нов интерес към възможно участие в проекта за строеж на газопровод „Южен поток“, който ще се използва за транспортиране на руски природен газ в Европа през акваторията на Черно море, потвърди председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

На среща с ръководството на енергийния монополист руският премиер Владимир Путин отбеляза, че няколко големи европейски компании, които досега не са се включили в проекта, вече заявяват по-голям интерес от участие.

„Ако това се случи, ако те се включат в този проект, той действително ще стане в прекия смисъл на думата международен, общоевропейски. Италиански и френски фирми, а вече и германски компании проявяват интерес,“ каза Путин.

„Виждаме заинтересованост към проекта от страна на нови участници, които са наши традиционни партньори, в частност това са компании от Германия. Несъмнено, ако се появят участници от други държави, то 'Южен поток' ще се превърне в паневропейски проект. Интерес към проекта заяви и Румъния,“ посочи Алексей Милер.

Трасето на газопровода започва в Джубга, Краснодарски край в Русия и трябва да премине по дъното на Черно море до Варна. На Балканския полуостров тръбопроводът ще се разклони и ще достигне до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения, с още едно разклонение до Австрия.

Очаква се прокарването газопровода да струва между 7 и 10 милиарда евро. Планираният дебит на съоръжението трябва да достигне 63 млрд. куб. метра годишно.

Водещи

Най-четени