Нов обрат - гърците все пак се разбраха за условията по заема от ЕС 09.02 | 17:07

Политическите партии в Гърция постигнаха компромис преди срещата в Брюксел

От Ивайло Ачев

Часове преди срещата на гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос с колегите му от еврозоната и с представителите на Тройката (МВФ, ЕЦБ и ЕС), партиите в управляващата коалиция в Гърция постигнаха споразумение за новите реформи, необходими за получаването на спасителния пакет от 130 млрд. евро.

Според анонимен източник от Атина, цитиран от AP, вече има разбирателство относно необходимото намаление на пенсиите в страната. Именно пенсионният сектор се явяваше последното препятствие по постигането на компромис за необходимите условия за втория заем от ЕС и МВФ.

Потвърждение за постигнатия компромис даде и президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на пресконференцията, последвала поредното заседание на Европейската централна банка.

Същевременно Гърция е близо и до споразумение с частните кредитори, които държат почти две трети от дълга на южните ни съседи. Засега се очертава да има отписване на 70% от дълга към частните кредитори и доходност от 3,5% по оставащите облигации.

До 20 март Гърция трябва да покрие 14,5 млрд. евро задължения по падеж на свои държавни ценни книжа. Затова Брюксел и МВФ искат всичко да е ясно преди 15 февруари.

Водещи

Най-четени