Нов протест на клиенти на КТБ  16.08 | 14:50

Вложители в банката обвиняват БНБ в бездействие и дискриминация

От iNews.bg

Клиенти на Корпоративна търговска банка (КТБ) организират нов протест във вторник пред сградата на Българска народна банка (БНБ). Те искат поставената под специален надзор финансова институция да бъде отворена незабавно и обвиняват Централната банка в бездействие и дискриминация.

Във Фейсбук вече има няколко групи в подкрепа на КТБ. Едната от тях – КТБalive, организира протестите. В нея членуват повече от 5 хил. души. Групата си има и Инициативен комитет.

"Банковата система е тотално застрашена. Много се притесняваме какво се върши зад затворените врати на затворената КТБ. Предполагаме, че след последните действия на експертите вече БНБ се е събудила и ще почне да действа. Много се надяваме на това нещо, но ние няма да престанем да натискаме”, коментира единият от председателите на Инициативния комитет Борис Михайлов пред БНР.

"Банковата система беше здрава и стабилна. Когато отрязаха една от банките, това е четвъртата по големина, какво става. Значи от банкова здрава система ние правим инвалид, само защото някои хора са на почивка сега и не желаят да свършат работа”, смята другият председател Росен Йорданов.

По думите на Михайлов действията на Централната банка са дискриминационни, като институцията се отнася по различен начин към две "еднакви банки на пръв поглед". "Това са трета и четвърта банка по размер, към едната по един начин, към другата по друг. Каква е гаранцията, че утре към третата, петата или седмата банка няма да се повтори пак по такъв начин?", пита той.

На 11 август пред сградата на БНБ в подкрепа на КТБ протестираха над 200 души. Те настояваха за оставката на управителя на институцията – Иван Искров. Недоволните граждани искаха отстояване на европейските норми по отношение на банките. Според тях не е нормално вложителите да не могат да си получат парите, при положение, че БНБ публикува анализ на квесторите, според който КТБ АД е в много добро състояние.

Междувременно вчера (15 август) Централната банка разреши на КТБ и на ТБ "Виктория" извършването на някои операции, свързани с погасяването на кредити. Институцията одобри възможността за осъществяването на платежни операции от сметки на клиенти в поставената под надзор финансова институция към погасяването на кредити към същата банка.

Водещи

Най-четени