Нова година, нови данъчни декларации 02.01 | 09:53

Подаваме декларации и плащаме данъци до 30 април

От Ралица Стоянова

От днес започва данъната кампания, която ще продължи до края на април, информират от Националната агенция за приходите.

До тогава гражданите трябва да подадат данъчната си декларация и да платят данъка върху доходите на физическите лица. От него са освободени лицата, които получават доходите си от трудов договор.

Ако подадете декларация и платите данъка до 11 февруари 2013 г., получавате 5% отстъпка.

Декларациите могат да бъдат подавани в клоновете на НАП или изпращани по пощата. Декларациите могат да бъдат попълнени и изпратени по електронен път, както и да бъде платен данъкът.

Фирмите могат да подават годишните финансови отчети Освен в Агенцията по вписванията, и в 34 офиси на Агенцияа за приходите в страната.

НАП ще осигури в своите структури работни места за служители на Агенцията по вписванията, които ще приемат документите. Срокът, в който в НАП ще се приемат финансовите отчети, е до 31 март 2013 г. След тази дата документите ще се подават по установените други канали на Агенцията по вписванията – на място в структурите им в страната или по електронен път.

От НАП очакват от улеснението да се възползват основно юридически лица, които подават годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци на хартия в офисите на приходната агенция.

През 2013 г. ще продължи съвместната инициатива на НАП с Националния статистически институт (НСИ) за подаване само на едно място на годишните отчети за дейността, които фирмите подават едновременно с декларациите си за облагане с корпоративни данъци. Възможностите са или по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП.

Водещи

Най-четени