Нова система ще ни пази от кризи и самолетни произшествия 19.10 | 15:01

Годишно по 2 млн. лева ще отиват за обучаване на спасители

От Георги Велев

Държавната фирма "Ръководство на въздушното движение" (РВД) ще дава по 2 млн. лева на година за обучаване на спасители. Те ще помагат в случай на произшествие със самолет в българското въздушно пространство. Това стана ясно по време на първата междуведомствена среща по търсене и спасяване във въздушния транспорт. В най-кратки срокове трябва да изградим единна система за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Това е заявил транспортният министър Николина Ангелкова по време на срещата.

Според нея за да бъде изградена ефективна и работеща система по търсене и спасяване е необходимо в най-кратки срокове да бъде изработен и приет национален план. Средствата за търсене и спасяване ще се отделят от приходите на РВД, съобщиха от транспортното министерство.

В него ще бъдат разписани всички дейности и правила за работа между отговорните институции и организации при възникване на авиоинцидент, ще бъдат включени плановете за обучение и тренировки на спасителните екипи и персонал, както и ще бъде описано необходимото техническо оборудване и комуникационно обезпечаване. В планът ще бъдат конкретизирани задачите и дейностите и на Координационния център за търсене и спасяване при авиационни произшествия, като това ще гарантира бърза първоначална реакция, както по суша така и по вода.

За изграждането на системата се очаква да бъдат отделяни по 2 млн. лева на година. Средствата ще се събират от аеронавигационните такси, които получава предприятието "Ръководство на въздушното движение". Тези средства са предвидени целево само за дейности по търсене и спасяване. Средствата ще се използват за оперативни разходи, обучение на персонал и покриването на неотложни нужди, свързани със закупуването на технически средства и горива например.

За да бъдат отпуснати тези средства е необходимо разходването им да бъде одобрено от Международната организация на авиационните превозвачи (IATA), като очакванията са процедурата да приключи до края на тази година. Намеренията на транспортното министерство са в най-кратки срокове да бъде представен националния план пред IATA.

Водещи

Най-четени