Нови 180 млн. лв. тръгват към бизнеса по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 13.06 | 14:15

Между 50 хил. и 1.5 млн. могат да получат малки и средни предприятия за подобряване на енергийната ефективност

От iNews.bg

"Мое обещание беше да обърнем специално внимание на Северозападния регион и да работим приоритетно за насърчаване на икономическото му развитие. Основният ни механизъм за това е Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) и неслучайно всяка информационна кампания започва оттук”, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски във Враца, където днес се провежда първият от поредица информационни дни за представяне на процедура "Енергийна и ресурсна ефективност" по Оперативната програма. Процедурата е насочена към малки и средни предприятия и цели постигането на устойчив растеж и повишена конкурентоспособност на икономиката ни чрез интелигентно и ефективно използване на производствени ресурси и енергия. Предвиденият размер на безвъзмездната финансова помощ е 176 024 700 лв., като одобрените проекти ще могат да ползват между 50 хил. и 1.5 млн. лв., а делът на финансиране по процедурата ще варира от 35% до 90% от стойността на проекта.

"Бизнесът от Северозападна България става все по-активен по ОПИК и фактор за това е допълнителният брой точки за проекти от региона, който успяхме да договорим с ЕК", посочи още Лукарски. "Не беше никак лесно да постигнем такава договореност, но приоритетното насърчаване на Северозапада е ангажимент, който поех като част от Реформаторския блок още в предизборната кампания", допълни той. По негови думи първите положителни резултати от тези усилия са налице – отбелязва се осезаемо увеличение в дела на проектите от Северозападна България спрямо всички проекти по първите три процедури на ОПИК.

По приключилата вече процедура за внедряване на иновации в предприятията са подадени 166 проектни предложения от предприятия, които заявяват място на проекта в Северозападния район. Това представлява 30% от всички подадени проекти. По процедурата за разработване на иновации в стартиращи предприятия такива са 363 проектни предложения или 42% от всички подадени проекти. По процедурата за подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия, която е вече в процес на изпълнение, са сключени договори с 61 предприятия с проекти от региона. Това са 13% от всички сключени договори, отбеляза Лукарски.

"Освен по-високата активност, трябва да отбележа, че качеството не само на одобрените, но и на подадените проекти беше изключително високо. Надявам се тяхното изпълнение да има реален принос към местната икономика, а местният бизнес да се включи с повече проекти и по настоящата процедура за енергийна ефективност", допълни Лукарски. Документацията по процедурата е преминала обществено обсъждане и предстои да бъде официално обявена в кратки срокове. Срокът за кандидатстване ще бъде минимум 150 дни, а подаването на проектните предложения и оценка ще е изцяло електронно през системата ИСУН.

Икономическият министър посети и местно предприятие, което има успешно приключил проект по ОП "Развитие конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013, а в момента изпълнява и такъв по процедура "Подобряване на производствения капацитет в МСП" по ОПИК. В предходния програмен период фирмата, занимаваща се с изработка на метални изделия за машини и съоръжения с приложение в различни сектори на промишлеността, инвестира в придобиване на нови машини и софтуерна система за подобряване на управлението.

Прекият резултат от изпълнението на проекта включва ускорени с до 40% производствени процеси, въведени нови технологии и продукти, намалени производствени и непроизводствени разходи с 10% до 20%, намалено време за изпълнение на поръчките и нови работни места. "Нещата започват да се случват в Северозападния регион и това може само да ни радва", посочи изпълнителният директор на предприятието Ивайло Гладнишки. По негови думи все още има много неща, които трябва да бъдат направени – инфраструктурата не е достатъчно развита, трябва да се наблегне и на професионалното обучение, което да произвежда кадри с практическа насоченост, защото такива липсват.

В предприятието, което той управлява, работят около 60 човека със средна заплата от близо 1400 лв.

Водещи

Най-четени