Нови винетки за трактори и земеделска техника 12.04 | 13:01

Между 30 и 100 лева за година ще се плаща за едрогабаритните машини, които се движат по пътищата

От Кристиан Костурков

Нови такси ще плащат фермерите, които прекарват по републиканските пътища земеделската си техника. Такова решение взе днес Министерски съвет. Става въпрос само за машините, които са извънгабаритни. В зависимост от големината им, годишно ще се събира такса от 30 до 100 лева.

Това става чрез приетите допълнения в Тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), на която съответно ще се плащат те. Промените са във връзка с изменения в Наредба №11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства – относно движението на колесните трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника.

В документа се предвижда издаването на едногодишно разрешително за движение на този вид превозни средства. То ще бъде валидно за посочената в заявлението за издаване на разрешителното област и граничещите с нея области и ще важи само за пътищата от първи, втори и трети клас, които не са включени в приложение №6 към Наредбата.

Водещи

Най-четени