Нови етикети би трябвало да разкриват всичко за Насъщния 21.05 | 16:57

Без заблуждаващи послания, уверяват от бранша

От iNews.bg

Браншът на хлебарите и сладкарите създаде ново ръководство за етикетиране според европейския регламент.

Председателят на Управителния съвет на Браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева обясни, че с новите унифицирани етикети, съобразени с изискванията на законодателството в ЕС, най-общо ще се спре заблуждаващата информация на пакетираните хлебни изделия. "Тази информация трябва да бъде ясна и разбираема за клиентите, без заблуждаващи послания. Това искат всички легални хлебопроизводители, защото само така могат да се справят със сивата икономика, която заема голямо място в този бранш”, коментира още Кукушева.

По думите ѝ едно от задължителните указания на етикета ще бъдат възможните алергени в тях. Това, освен че ще се изписва на всички продукти с етикети, може да бъде изискано като информация и в заведенията за хранене.

"Ако си купите торта в някоя сладкарница, например, ще може да поискате от продавача информация за състава на нейните блатове и кремове”, каза д-р Райна Иванова, началник на отдел "Контрол на обекти за търговия на дребно с храни", цитирана от БТА.

Предстоят и промени в Закона за храните, с който ще се създаде регистър на МПС-та, с които се превозва хлябът. "Така ще бъде преустановена практиката за неконтролируем превоз, застрашаващ здравето на хората", обявиха от БАБХ. Според изпълнителния директор на агенцията проф. Пламен Моллов през последните години у нас има подобрение на качеството на хляба. То е продиктувано от засилващата се конкуренция, довела до по-голям асортимент и покриване на изискванията.

Водещи

Най-четени