Нови огнища на нодуларен дерматит по добитъка в Старозагорска област 15.04 | 18:37

Областта под карантина, забраниха придвижването на животни

От iNews.bg

В област Стара Загора са се появили нови огнища на заразната болест по едрите домашни животни нодуларен дерматит, алармираха от областната управа. Засега в Старозагорска област са избити 30 животни, при които чрез лабораторни изследвания е установено заболяването.

Вчера в Ботевградско, София-област, бяха умъртвени 100 болни крави.

Заболяването е вирусно и засяга едрите преживни животни. Предава се изключително лесно. Преносители могат да бъдат хора, птици, други животни. Инкубационният период продължава от 14 до 20 дни, обясниха ветеринари.

Заразата не се предава на хората, но болните животни не могат да бъдат излекувани. Това налага унищожаване и загробване на болните животни и останалите, които са били в контакт с тях.

Във връзка с разпространението на заразата областният управител на Стара Загора свика заседание на областната епизоотична комисия, на която са приети ограничителни мерки за преживните животни, казаха още от управата.

Сред тях са: засилен контрол на движението на животни; забрана за транспортирането на добитък, освен когато е с цел бързото им придвижване до кланица; както и забрана за селскостопански изложения на животни.

Кметовете на общини и населени места ще бъдат информирани за заболяването и от тях ще бъде поискано пълно съдействие при констатиране на нодуларен дерматит в техния район. Ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии във всички общини от областта.

 

 

Водещи