Нови правила ще контролират монопола на "Топлофикация София" 10.12 | 13:46

Абонатите вече ще могат да избират коя неплатена фактура да погасят

От Десислава Маданска

Промените в Общите условия на "Топлофикация София" ще предоставят повече възможности за контрол върху работата на монополиста. Това заявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) при обсъждане на новите текстове.

Експертите от държавния регулатор посочиха още, че по този начин се повишава информираността на клиентите. Очаква се измененията да бъдат окончателно одобрени на заседание на комисията на 6 януари.

Като пример за неравноправна клауза в условията Милена Миланова от ДКЕВР посочи действащото и в момента правило при плащане да се погасяват най-старите задължения на клиентите. В новите Общи условия вече ще се прилагат текстовете на Закона за задълженията и договорите, като според тях, когато има периодичност на плащанията, всеки потребител ще може да заяви кое свое плащане погасява. 

Също така, ако бъдат приети окончателно измененията, партиди към "Топлофикация" ще могат да бъдат издавани и на наематели, а не само на собственици на имоти, както е в момента.

От държавния регулатор поискаха още да бъдат включени допълнителни текстове, които да задължават "Топлофикация" да информира гражданите, което да повиши равнопоставеността между клиентите и "Топлофикация".

Шефът на регулатора Анжела Тонева заяви, че потребителите вече ще могат да изискват регулиране на абонатните станции в сградите етажна собственост.

Топлофикационното дружество ще е длъжно да информира гражданите относно техните права и задълженията на дружеството да поддържа абонатните станции и системите за контрол по определени правила, информира БТА. Предвижда се абонатните станции да се контролират според консумираната енергия в сградите и живеещите да могат да изискват промяна в параметрите на абонатната станция, ако това се налага.

Според становището на "Топлофикация София" обаче не е приемливо клиенти на дружеството да бъдат и наематели, защото текстове от наредбата за топлоснабдяване указват, че при сключване на договор за топлоснабдяване със сграда етажна собственост се предоставят документи за собственост.

По думите на инж. Боян Паунов от дружеството параметрите на работа на абонатните станции са променливи и е много трудно клиентите да бъдат информирани за тях.

Водещи

Най-четени