Нови тахографи в ТИР-овете срещу нелоялна конкуренция и по-сигурни пътища 03.07 | 21:10

Европейският парламент прие нова законодателна резолюция

От Андриян Георгиев

Въвеждането на по-ефективни устройства за запис в тежкотоварните превозни средства, както и подходящо оборудване за инспекторите, ще помогне да се осигури стриктно спазване на правилата за управление и почивка за водачите на камиони. Законодателната резолюция, приета от Европейския парламент с голямо мнозинство във вторник (3 юли), ще направи пътищата по-безопасни за всички, посочват от представителството на Европейския парламент (ЕП) в София.

Регламентът, внесен от Европейската комсия през юли 2011 г., предвижда нови технически стандарти за дигиталните тахографи, задължителни за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от май 2006 година. Той съдържа подробни правила за използването им, за типовите одобрения, за монтаж и контрол, целящи преодоляване на злоупотребите, които са твърде разпространени, според изследване, поръчано от ЕК.

"Интелигентен" тахограф

ЕП предлага в резолюция да се разшири обхватът на приложения, свързани с глобалната навигационна спътникова система (ГНСС), като се включи и отбелязването на началото и края на пътуването. Свързан с приемник, тахографът дори може да записва теглото на превозното средство. В дългосрочен план, тези удобни за използване тахографи ще могат да съчетават няколко функции.

Намаляване на ненужния контрол

Безжичният пренос на данни ще даде възможност на властите да проверяват дистанционно превозните средства, без да се налага да ги спират. Така те ще могат да се фокусират и да проверяват щателно само тези, които показват съмнителни данни.

Камиони, използвани в рамките на радиус от 100 км, от водачи, чиято основна дейност не е управлението на тежкотоварни автомобили, ще бъдат освободени от поставянето на тахографи, заяви Парламентът, които иска по този начин да бъдат избегнати ненужните административни разходи за занаятчийските предприятия.

Водещи

Най-четени