Нови фактури за парно и топла вода 23.02 | 18:42

Държавата обмисля преустройство на инсталациите в панелките за по-ниски сметки

От iNews.bg

В близко бъдеще клиентите на топлофикациите у нас може да започнат да получават съвсем нов тип фактури. Идеята е хората да са значително по-инофрмирани за това какво точно плащат в сметките си за парно и топла вода. Това е една от идеите, която ще бъде разглеждана от специална междуведомствена работна група, която ще бъде създадена, за да реши в кратки срокове проблемите в топлофикационния сектор у нас. В нея ще бъдат включени представители на абсолютно всички заинтересовани страни и ще се работи по промени в нормативната уредба, свързани с топлофикационните услуги. Идеята беше приета днес по време на дискусия по проблемите на потребителите на топлинна енергия в страната, в която участва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов, омбудсманът Мая Манолова, председателят на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев и др.

Съвместната работна група ще анализира и предложи незабавни и средносрочни мерки. Сред тях се обсъждат такива за по-добра информираност на потребителите чрез по-ясни фактури. Друг акцент сред идеите е въвеждане на задължение за топлофикациите да уведомяват длъжниците си за проблема още преди казусът да бъде отнесен към съда. Паралелно с това в нормативната уредба трябва да бъде въведено и осигуряването на разумен срок, в който натрупаните дългове от абонатите да бъдат заплатени или в какъв период сумата по неплатените фактури да бъде разсрочвана.

Една от обсъдените днес инициативи бе и за подобряването на самите топлофикационни инсталации в старите панелни блокове у нас. Става въпрос за подмяната на т.нар. вертикални системи, с каквито са оборудвани всички панелки, с хоризонтална, каквито се използват при новото строителство. Освен, че са по-модерни, тези системи водят и до по-малки и справедливи сметки за парно и топла вода, тъй като при тях много по-точно се измерва колко топлоенергия е била изразходвана в дадено жилище и съответно колко трябва да се плати за нея.

По думите на Теменужка Петкова това изискване е заложено и в европейското законодателство, в директива 27 от 2012 г. Според нейните изисквания всички новопостроени сгради трябва да бъдат с хоризонтална система за топлоснабдяване. По отношение на старите блокове пък с такава трябва да се подмени старата вертикална при преустройство на самата сграда. Въпросът обаче е, че такъв проект не е лесен за изпълнение, а и не е евтин. Въпросът обаче също ще бъде сред обсъжданите теми в работната група, която предстои да бъде създадена.

В крайна сметка на днешната дискусия стана ясно, че тя ще прегледа основно и редица нормативни актове и условията в тях, сред които Наредбата за дялово разпределение, Закона за енергетиката и Закона за енергийната ефективност. "Те ще бъдат променени така, че проблемите в топлофикационния сектор да бъдат решени възможно най-бързо и по най-добрия начин", каза Теменужка Петкова.

Водещи

Най-четени