Новина за 1 млрд. долара от Empire State Building 14.02 | 07:39

Компанията собственик на прочутата сграда планира излизане на борсата

От Нели Минчева

Компанията, която управлява и притежава част от знаковия американски небостъргач Empire State Building, планира да привлече от капиталовия пазар до 1 млрд. долара чрез първично публично предлагане на акции (IPO), става ясно от информация на Bloomberg.

Фирмата Empire State Realty Trust предвижда да листва акциите си на Нюйоркската фондова борса, сочат подадените документи за целта в Американската комисия по ценни книжа и фондови борси.

Като част от процедурите около
IPO-то компанията смята да обедини в едно няколкото свои подразделения, създадени за инвестиции в недвижими имоти, и да се превърне в огромен инвестиционен фонд за имоти.

Засега няма обявени подробности за цената или броя на планираните за продажба акции. Ясно е само, че съветници по предлагането ще бъдат инвестиционните банки Bank of America Merrill Lynch и Goldman Sachs Group.

Намиращият се в Манхатън Empire State Building е завършен през 1931 г. и дълги години е най-високата сграда не само в Ню Йорк, но и в света. След терористичните атаки от 2001 г. небостъргачът се връща на лидерската позиция по височина в Голямата ябълка, макар и в световен мащаб вече да има и по-високи здания.

Превърнал се в символ на американската икономика и култура, той се издига на 102 етажа, като общата му височина (заедно с антената) е 443,2 метра. Според данни на сайта на Empire State Building общото му тегло е 365 хил. тона. Той е обявен за "Най-известната офис сграда в света", а проучване сред населението, извършено от Американския институт на архитектите, му отрежда титлата на "любимата сграда на Америка".

Водещи

Най-четени