Новите 10 евро излизат с надпис на български 13.01 | 18:58

Банкнотите ще бъдат пуснати в обръщение на 23 септември

От Десислава Маданска

Новите банкноти от 10 евро вече са факт. Купюрите, които бяха представени от Европейската централна банка, имат надпис и на български език, информира Deutsche Welle.

Банкнотите от 10 евро ще бъдат пуснати в обръщение на 23 септември тази година, а останалите от по 20, 50, 100, 200 и 500 евро – по-късно.

Една от основните причини за новите купуюри е по-голямата им надеждност и защита. Финансовата институция от години полага огромни усилия за да защити евробанкнотите от подправяне, тъй като фалшификатите, които се откриват в търговската мрежа, стават все по-качествени.

"След въвеждането на еврото през 2002 г. веднага се появиха и фалшификати, но повечето от тях бяха много примитивни и нескопосни. По-късно обаче бяха разработени методи на печатане, с които ментетата все повече се доближаваха до оригиналите", заяви Лео Клайнхаус от Федералната криминална служба на Германия.

Банкнотите ще са с лика на гръцката митологична богиня Европа. Те ще заменят оригиналния дизайн, използван откакто еврото стана физическа валута през 2002 г. Новите банкноти от 5 евро вече бяха пуснати през май 2013 г.

Водещи

Най-четени