Новият блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде готов след десет години 11.09 | 11:20

Цената на тока от него обаче ще бъде значително по-висока

От Георги Велев

България може да има нов ядрен блок най-рано след десет години. Това стана ясно след провелата се вчера среща на американската компания "Уестингхаус" с представители на медиите. Очаква цената на тока от новия блок да бъде 39 лева за мегаватчас, но в нея не са включени разгодите за строежа. Това съобщиха от енергийната компания "Уестингхаус", цитирани от в. "Преса". Това била най-ниската цена, която компанията предлага в Европа. Тя се получавала от по-малките разходи за проектни разработки, които са правени от "Уестингхаус" в продължение на 20 години, и от по-ниските разходи за поддръжка, подчерта Майкъл Кирст, вицепрезидент на компанията, който отговаря за Европа, Близкия изток и Африка. Като се включат и останалите разходи обаче цената за строителството се покачва до около 90 лв. на мегаватчас, обясни пред в. "Труд" директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Според американската компания строителството на новия блок ще струва 5,3 млрд. долара. Според подписаното вече споразумение България трябва да влезе в проекта със 700 млн. долара кеш, а "Уестингхаус" с 300 млн. долара. Срокът за постигане на финансовите договорки е 2017-2018 г. Това значи, че тези 700 млн. долара трябва да бъдат платени при следващия български кабинет. За самото строителство АЕЦ "Козлодуй" трябва да осигури остатъка до 5,3 млрд. долара. Строежът трябва да приключи през 2024-2025 г.

Отработеното гориво от новия блок ще се складира в България. За целта трябва да се разшири сега проектираното хранилище. Очаква се това да струва 30 млн. долара, обясняват от "Уестингхаус".

Водещи

Най-четени