Новият модел на развитие е производството на електромобили 28.02 | 15:34

Това заяви при откриването на "Дни на българската индустрия" зам.-министърът на икономиката

От Кремена Бедерева

Насърчаването на производство на електромобили се вписва изцяло в новия модел на икономическо развитие на страната. Този модел залага на сектори с висок интензитет на иновации, които ще осигурят дългосрочен и устойчив растеж на икономиката с грижа към околната среда и по-висок жизнен стандарт на хората.

Това заяви по време на откриването на форума "Дни на българската индустрия" зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова. 

Тя подчерта, че за първи път форумът се провежда в рамките на международното изложение "Транспорт и логистика" и изрази удовлетворение от факта, че акцентът му е поставен върху екологичния транспорт и електромобилите.

Хубенова не пропусна да каже, че вече е разработен проект на Национален план за действие за насърчаване навлизането и развитието на устойчив автомобилен транспорт, включително на електрическата мобилност в България за периода 2012-2014 година. Предстои неговото окончателно съгласуване и приемането му от Министерския съвет.

По думите на Хубенова България има своите шансове да намери достойното си място в бъдещото електромобилно производство, защото разполагаме с добри традиции и подготвени кадри за производството на компоненти и детайли за автомобилната индустрия.

В тази връзка е и предложението на икономическия министър Трайчо Трайков България да е една от двете държави-членки на ЕС, които със съвместна декларация поставиха електромобилите в центъра на процеса за развитие и устойчива мобилност. За решителната си позиция страната ни вече е получила висока оценка на най-високо ниво, отбеляза Хубенова.

Надявам се в най-скоро време българското правителство да даде подкрепата си за приоритета на автомобилите с всички видове алтернативни на конвенционалните горива. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при откриването на бизнес форума "Дни на българската индустрия 2012 г." и международните специализирани изложения в неговите рамки днес в Интер Експо Център.

"Дни на българската индустрия" започнаха днес - 28 февруари в София. Тазгодишното издание на форума е посветено на екологичния транспорт и електромобилите.

Участниците в инициативата дискутират възможностите на българските фирми за коопериране в областта на електромобилността и логистиката и тенденциите в технологиите и иновациите на българската индустрия. В рамките на форума ще се проведат и шест тематични изложби, информират от МИЕТ.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще връчи наградата на МИЕТ за износител на 2011 г., наградата на БСК за иновативни постижения ИН-5 и специалната награда на Индустриален клъстер "Електромобили" "Кубратов меч".

Водещи

Най-четени