Новият президент на ЕЦБ променя политиката 04.11 | 10:46

Марио Драги залага на лихвата като инструмент за овладяване на пазарите

От iNews.bg

Новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги даде ясен знак, че предпочита да използва движението на лихвените проценти като инструмент за влияние на пазарите, а не изкупуването на облигации на вторичния пазар и наливането на пари.

Вчера (03.11.11) Драги запретна ръкави и леко неочаквано свали основната лихва в еврозоната, като остави отворена вратата за нови промени. Същевременно той отхвърли възможността ЕЦБ да използва изкупуването на облигации като дългосрочно решение, подчертавайки, че сегашната програма за купуване на испански и италиански държавни ценни книжа е "временно решение". В момента тя е в размер на 173,5 млрд. евро, припомня Bloomberg.

"Той е първият президент на ЕЦБ, който използва думата рецесия, преди още да има официално такава", коментира Джулиан Калоу, главен икономист на Barclays Capital.

И действително – Драги директно заяви, че дълговата криза в еврозоната предполага етап на развитие за валутния съюз на ЕС, който италианецът описва като "умерена рецесия". За да се омекоти ударът, ЕЦБ е готова да свали отново лихвата през декември.

Според някои анализатори действията на Марио Драги приличат доста на тези на управителя на Федералния резерв Бен Бернанке. "Той залага на икономическия растеж и това определено дава повод за прогноза, че след месец основната лихва в Европа ще стане 1%", казва Тревор Грийтън, директор във Fidelity Worldwide Investment.

Задържането на инфлацията в еврозоната под 2% е основна цел за ЕЦБ. В момента тя е 3%, но по всичко изглежда, че Драги очаква спадът на икономическата активност да доведе и до спад на инфлацията, което налага превантивни мерки – сваляне на основната лихва в случая.

Водещи

Най-четени